tiistai 13. kesäkuuta 2017

Mitä uskoa ravinnosta?

Erilaisia uskomuksia ja tarinoita kuulee päivittäin liittyen ravintoon ja ruokaan; en voi syödä tätä, koska se tekee tätä ja tuota, tämä on huonoa treenaavalle ihmiselle ja niin edelleen... Pistetään samantien stoppi ja käydään hieman läpi suurempia myyttejä; kumotaankin kenties muutama! :)


"Kalori on kalori ja sellaisena myös pysyy!"

Totuus on, että ihmisen täytyy saada tietty määrä kaloreita päivän aikana, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä ja että peruselintoiminnot pysyvät toiminnassa. Haluan kuitenkin kumota samantien väittämän, että on aivan sama mistä kalorinsa saa päivän aikana, kunhan niitä on tarpeeksi.

Kalorit tulisi saada tasaisesti päivän aikana hyvästä ja ravinteikkaasta ruuasta, 2-3 tunnin välein. Aamusta alkaen keholle hyviä ja hitaita hiilihydraatteja, paljon kasviksia ja marjoja, hedelmiäkin johonkin väliin. Saman energiamäärän, jos saat niin sanotuista tyhjistä kaloreista (makeisista, pullasta, huonoista hiilihydraateista) voi kehosi paljon huonommin. Ruoka ei ole vain kaloreita, vaan sillä on myös erittäin iso merkitys koko kehon toimintaan!



"Liiallinen proteiinin syönti on haitallista!"

Monet uskovat, että liiallinen proteiinin syönti aiheuttaa munuaissairauksia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa perusterveellä ihmisellä; runsas proteiinipitoinen ruoka on ennemminkin haitallista niille henkilöille, jotka jo sairastavat jonkinlaista munuaissairautta. Proteiinipitoisen ruuan on ennemminkin pitkällä tähtäimellä todettu lisäävän muun muassa luuntiheyttä ja estävän luun murtumia vanhemmalla iällä. Perusterveellä ihmisellä proteiinin saanti on itseasiassa todettu ehkäisevän sairauksia, kuten diabetesta ja erilaisia sydänsairauksia.



Vaihtele päivittäin proteiinilähteitä ruokavaliossasi!


"Hiilihydraatit lihottavat!"

Kaikki ruoka-aineet lihottavat, jos niitä syö liikaa tai yli oman kulutuksensa. Hiilihydraatit ovat yksi tärkeimmistä perusravintoaineista ja ne ovat todella tärkeässä roolissa mietittäessä treenin tehoa ja palautumista.

Hiilihydraatit sisältävät paljon suojaravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Kuitupitoinen ruoka taas puolestaan pitää paremmin nälkää ja estää muun muassa turhat napostelut aterioiden välillä. Keho tarvitsee hiilihydraatteja, koska se myös kuluttaa niitä paljon päivän aikana. Ilman hiilihydraatteja olet väsynyt, tehot treenamisesta katoavat ja et palaudu niinkuin pitäisi. Samaten pääkoppakin pysyy paremmin mukana päivän askareissa; hiilarit nimittäin vaikuttavat oleellisesti myös aivojen toimintaan.


Hitailla ja nopeilla hiilihydraateilla on eronsa!


"Treenatessa alkoholin käyttö on haitallista!"

Moni uskoo, että illanviettoa edeltävä punttitreeni kasvattaisi muutamaksi hetkeksi lihasta tai näyttäisi paremmalta muiden silmissä. Itseasiassa treenaaminen kyllä lisää nestettä lihakseen vain muutamaksi minuutiksi treenin jälkeen, jonka jälkeen se poistuu lihaksesta. Tähän vielä kun lisätään alkoholin juonti, ei lihas pääse palautumaan ja treenin teho on "plusmiinus nolla". Pikatreeni ulkonäön vuoksi alkoholin juontia edeltävällä ajalla ei tee keholle juurikaan mitään muutosta, itsetuntoa se saattaa kyllä nostattaa :)

Itse treenaamisen aikana en suosittele missään kohdassa nautittavaksi alkoholia! On myös tutkittu, että nauttiessasi alkoholia lauantaina enemmän kuin kolme annosta illan aikana, olet täysin palautunut suuresta alkoholimäärästä vasta seuraavan viikon lauantaina. Tästä kaikille siis hyvää mietintää paljonko alkoholia kannattaa nauttia, jos viikkosi rakentuvat kuntosalitreeneistä ja tai jumpista. Niiden teho juhlinnan jälkeen pysyy minimaalisena ja kroppa pyrkii koko ajan irti vain myrkystä, eli alkoholista. Alkoholiakin toki voi ja saa nauttia, mutta suosittelen pitämään sen rajoissaan.



Silloin tällöin lasillinen ei tee suurempaa haittaa.

"Punaisesta lihasta saa syövän, sitä kannattaa välttää!"

Ihmiskeho on tottunut pilkkomaan lihaa jo miljoonien vuosien aikana. Sen ei ole todettu aiheuttavan suurempia syöpäsoluja tai olevan pää syynä suurille syöpälukemille. Jos liha pistetään suurimmaksi syyksi syövälle, voi se aiheuttajana olla ennemminkin lihan kypsentämistavasta johtuvaa.

Liha sisältää paljon proteiinia ja sitä kautta myös elintärkeitä kivennäisaineita. Muista syistä kyllä lihansyöntiä kannattaa välttää, esimerkiksi eläinten ja luonnon vuoksi. Lihansyöntiä kannattaa vähentää ja miettiä muitakin vaihtoehtoja proteiininsaannille. Kasvikunnan tuotteista löytyy todella hyviä ja samoja arvoja sisältäviä proteiinin lähteitä. Ole vain tarkkana määrien kanssa ja ota selvää paljonko tarvitset kasvikunnan proteiininlähteitä korvaamaan punaisen lihan arvoja.


Välillä hyvin valmistettu pihvi maistuu jokaiselle!

Ruokaan liittyviä myyttejä löytyy kymmeniä, ellei jopa satoja! Kunhan siinä ravintoviidakossa löytää itselleen kultaisen keskitien, kaikki sujuu hyvin :) Hae tietoa, kyseenalaista ja kokeile. 


Ruokamaisin terveisin,

Jutta ja muu tiimi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)