perjantai 19. toukokuuta 2017

Treenaaminen ja lepo

Kannattaako väsyneenä treenata? Auttaako treenaaminen uupumukseen? Saako siitä lisää virtaa? Kyllä ja ei. Omille asiakkailleni olen pääsääntöisesti kehoittanut treenaamaan omaa kehoa kuunnellen. Uupuneena ei tulisi treenata, mutta väsymykseen se useimmiten auttaa. Pitkäaikaisen työkuorman tai pitkän unettoman jakson aikana tulisi mieluiten vain levätä ja antaa kehonkin palautua. Jos tässä kohdassa lähdet pitkälle lenkille tai kovasykkeiselle jumpalle, kuormitat kehoasi vain lisää.

Liikunta on tehokas keino edistää terveyttä ja pitää yllä toimintakykyä. Liian väsyneenä keho ei kuitenkaan ole valmis vastaanottamaan siitä saatavaa ärsytystä. Liikunta myös kuormittaa enemmän jos emme pidä huolta riittävän hyvästä ravinnosta liikunnan jälkeen tai jätämme levon minimaalisille lukemille. Muistathan, että myös henkinen kuorma vaikuttaa liikuntasuoritukseemme. Kuormitusvasteet ovat erilaiset, kun kropassa ei ole tarpeeksi energiaa. Tällöin myös koordinaatio- ja reaktiokyky ovat heikompia.

No mutta, onko sitten vain parempi jäädä pitkän työpäivän jälkeen sohvan pohjalle ja levätä? Tähänkin vastaan kyllä ja ei; riippuen olotilasta ja kuormituksesta. Kuulostele itseäsi; välillä myös 30 minuutin kevyt kävelylenkki raittiissa ilmassa tekee terää ja auttaa stressin hallinnassa. Viikkoa ei ole järkevää rakentaa kymmenillä jumpilla vapaa-aikana ja olla joka ilta lopen uupunut. Kehosi on temppelisi, kuuntele ja tee sen mukaan!



Pitkällä tähtäimellä jokainen meistä haluaa ja toivoo liikunnasta ja harjoittelusta saatavia tuloksia. Jotta niitä saataisiin, kannattaa rentoutua. Olla suorittamatta. Olla vain hetki itsekseen ja unohtaa kaikki muu paitsi itsensä. Esimerkiksi henkinen irrottautuminen töistä työpäivän päätteeksi on enemmän kuin suositeltavaa; jos saat liikunnasta ja treenaamisesta itsellesi paljon, älä aikatauluta myös treenikalenteriasi liian järjestelmällisesti. Tällöin huomaat, että liikunnan harrastamisesta ei tule niin pakonomaista ja sen harrastaminen pysyy mukavana. Jos yksi viikko vuodessa on löysempää ja kevyempää treenien kannalta, sinulla on kuitenkin 51 viikkoa jäljellä tehdä niin kuin haluat! Ole itsellesi armollinen.

Kuulen työssäni paljon myös sitä, että esimerkiksi ruuhkavuosien takia ei ennätetä liikkua. On pieniä lapsia, on kiirettä töissä, pitää pestä pyykkiä, siivota... Ymmärrän yskän, itsellänikin ovat samat vuodet meneillään ja se on välillä rankkaa. Kenellä ei olisi? Liikkuminen on minulle työnikin puitteissa osa elämää, mutta olen saanut siitä vapaa-ajalleni henkireiän; juoksemisesta tuli yhtäkkiä helppoa kun sen puitteissa pääsin ja pääsen ovesta ulos milloin haluan ja pääsen purkamaan päivän ajatuksia. Suosittelen kokeilemaan; vaikeillekin asioille löytää ratkaisun jo 10 minuutin kirmaamisen jälkeen :D Samaa asiaa, jos miettii numeroissa ja prosenteissa niin tunnin liikunta vuorokaudessa on vain 4% koko päivästä. Kyllä sinä ehdit, jos vain haluat!

Ota tälle viikonlopulle tavoite: lepää riittävästi, syö säännöllisesti ja kerää voimia. Siinä vinkkini sinulle ensi viikkoon, joka ei kenties olekaan suorittamista täynnä ;)


Aurinkoisin terveisin,

Jutta ja muu tiimi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)