perjantai 17. helmikuuta 2017

Lounas ja sen hyödyt arjessa

Oletko miettinyt koskaan miksi lounas määrittelee tarkoin loppupäivän jaksamisemme? Oikein ajoitettuna ja syötynä se vähentää illasta makeanhimoa ja suuria ruokamääriä.
Seuraavassa käydään hieman läpi hyvän lounaan ainesosia ja muutamia tärppejä hyvän ja tasaisen verensokerin ylläpitoon. Nälkäinen nainen on pahin, sanotaan :) Samaa tosin pätee hieman myös miespuoliseen kansaan...

Nykypäivänä ihmiset ovat arkensa keskellä kiireisiä ja selittävät kiireellä helposti omaa syömistään. Ei ehditä syödä, ei ehditä hetkeksi hengähtää. Hieman kuulostaa uuvuttavalta. Tätä se kuitenkin harmillisesti monella on.

Itse pidän parhaana mahdollisena apukeinona eväiden ja lounaan pakkaamista mukaan. Jos teet edeltävänä iltana lounaan mukaan töihin, tiedät varmasti täsmälleen mitä ruokasi sisältää, eikä sortumisia esimerkiksi raskaisiin pastalounaisiin tule. Pastaa ei kuitenkaan tulisi unohtaa lounaalta, päinvastoin! Lounaan tulee sisältää tarpeeksi ja riittävästi hiilihydraatteja, jotta "koneisto" pysyy käynnissä. Turha hiilihydraattien karttaminen on täysin turhaa.

Jotkut saattavat tehdä monenkin päivän lounaat kerrallaan rasioihin. Näin ne on vaan helppo napata mukaan kassiin. 

Käytännössä on myös monia "pikalounas" vinkkejä tarjolla. Ne eivät sisällä lainkaan lisäaineita eivätkä turhaa sokeria ja rasvaa. Käytän välillä itse pikalounasta nimeltä puuro. Keitän hiutaleet mikrossa veden kanssa ja lisään kaksi kananmunaa joukkoon. Lisäksi vielä päälle marjoja, pähkinöitä ja kenties siemeniä kylkeen. Erittäin proteiinipitoinen ja hyviä rasvoja sisältävä lounas on valmis! Tämä toimii isomman nälän yllättäessä ja jos eväät ovat jostain syystä jääneet kotiin. Tällä setillä jaksaa ainakin pari tuntia eteenpäin.

Puuro toimii loistavasti myös lounaaksi hieman tuunattuna.

Toinen vinkkini on kasvissosekeitto. Osta pakastepussissa olevia vihanneksia, keitä ne ja surauta lopuksi sauvasekoittimella soseeksi. Lisää hieman esimerkiksi mantelimaitoa, kookosmaitoa tai kermaa joukkoon. Proteiinin saa liitettyä mukaan lisäämällä kanaa, tofua, raejuustoa tai kalaa. Kannatan viimeiseen asti aina tuoreita vihanneksia ja juureksia, mutta kiireessä ei aina vain kertakaikkiaan ehdi. Tämän lounaan tekemiseen ei mene kuin vajaa 15 minuuttia :)

Keiton kylkeen hyvää ja ravinteikasta ruisleipää.

Aamiaisella tulisi saada päivän isoin kalorimäärä keholle. Lounas ja päivällinen menevät aika samoissa aamiaisen kanssa, joten ole tässä kohtaa tarkkana. Liian raskas lounas saattaa alkaa väsyttämään ja painamaan vatsassa, mutta samaten myös pelkkä salaatinlehti ei riitä keholle polttoaineeksi. Lounaalla kun saat syödäksesi suurinpiirtein oman kämmenesi verran proteiinia, PALJON kasviksia ja vihreää, sekä hyviä rasvoja (pähkinät,avocadot, oliiviöljy, siemenet jne.) on lounas osunut juuri nappiin; hiilihydraatteja tietenkään unohtamatta!

Lounas ajoittuu normaalisti aikavälille 11-14, jolloin myös lounasravintolat aukaisevat nälkäisille ovensa. Muista nämä samat edeltävät tärpit siellä; poimi hyvä proteiinin lähde ja rakenna sen ympärille vihreää. Nykypäivänä lounasravintoloissa on jo helppoa koota itselleen terveellinen ja ravintorikas lautanen, jos ajatukselle antaa hieman aikaansa.

Nyt mars lounaalle!

T: Jutta ja muu tiimi







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)