perjantai 13. tammikuuta 2017

Näkökulmia: Fitness harrastuksena

Palataan vielä hetkeksi kisalavojen vilskeeseen alkusyksyyn 2016, jolloin asiakkaamme Minna ja Jenni tekivät uskomattoman hienon työn oman kroppansa kustannuksella. Seuraavassa hieman juttua heidän matkastaan itsensä kirjoittamana;


Minna:

" Olen kolmenkympin ylittänyt nainen ja nousin vuonna 2016 ensimmäistä kertaa Body Fitneksen kisalavalle -158cm sarjassa. Päätös lähteä tavoittelemaan kisapaikkaa SM kisoihin ei tapahtunut hetkessä, vaan siihen meni vuosia. Ensi kosketukseni tavoitteelliseen treenaamiseen ja ruokavaliolla syömiseen sain jo vuonna 2013 liittyessäni verkkovalmennukseen. Se kantoi nimeä Bikini Challenge. Kymmenen viikon ajan oli selkeät ruoka- ja treeniohjeet tarkoituksenani muokata kroppaa. Vaikka jakso olikin lyhyt, sain siitä kuvaa mitä kisakuntoon haaveilevalta vaaditaan; työtä.


Lähdin etsimään valmentajaa 2013 vuoden lopussa. Halusin valmentajan, jonka ammattitaito normaalin valmennuksen lisäksi riittäisi viemään minut kisalavalle asti, jos sinne oikeasti haluaisin. Minulle oli tärkeää ensin tutustua valmentajaan ja katsoa toimiiko yhteistyömme. 

Tapasin Katarina Hemlingin (Team BodyRock) tammikuussa 2014 ja aloitimme maaliskuussa valmennuksen 6 kk jaksolla ajatuksella: "kisalavat, mutta ilman kisalavatavoitetta". Huomasin nopeasti yhteistyömme sujuvan ja tuloksia alkoi näkyä kropassani. Ensimmäisen valmennusjakson jälkeen asetimme kisalavatavoitteen ja se olisi paikka SM- kisoihin syksylle 2016.  

Aloitin treenit 4- jakoisella ohjelmalla, joka vaihtui 3 kk välein painottuen kropan eri alueisiin. Ensin treenikerrat nostettiin viiteen joka toinen viikko ja vähän ennen dieettiä. Sen aikana viikkoon kuului 5 salitreeniä ja 3-5 aamulenkkiä. Treenit kesti ja kestää reilun tunnin verran. Voin kertoa, että aina ei ole se "Ihanaa mennä salille!"- fiilis! Tässä kohdassa todella mitataan kuinka vahva oma päätös on ja haluaako enemmin mennä sohvalle vai lavalle? 

Selvää on, että tässä lajissa yhtenä isona tekijänä on ruoka. jTärkeää on, että olet mitä syöt; oli kyseessä sitten ruokavalio mitä noudatan off- kaudella tai dieetillä, niin aina olen saanut syödä. Haasteeksi itselleni alussa oli muistaa syödä kaikki ruoka- annokset, sillä ruokaa oli niin paljon. Helpointa tässä lajissa on treenit ja syöminen. Haasteeksi voi nousta ruoka- annoksien valmistus, koska kaikkiperiaatteessa pitää käyttää puntarin kautta myös offilla. 

Mulle ruokavaliolla syöminen ei ole ikinä ollut pelkkää kanaa, parsaa ja riisiä. Haluan, että ruoka näyttää ja maistuu hyvältä. Mielikuvitus vain on rajana. En käytä ikinä pakastevihanneksia, vaan aina tuoretta ja mielellään suomalaista. 





Olin treenannut noin vuoden kun aloitin dieetin, jonka tarkoituksena oli polttaa rasva lihaksen päältä. Oma dieettini alkoi toukokuussa ja kesti yli 20 viikkoa. Kyse on hitaasta maratonista ei pikajuoksusta! Lähtöpainoni oli 66 kg ja tiputin tuossa ajassa 14kg. Rasvaprosenttini oli 28% ja se laski 11% :iin. Lihasmassani oli alussa 26,9 %ja dietin lopussa 26%. 

Kun puhutaan Fitness- lajin vaaroista niin tämä dieetti on varmasti yksi niistä ja huonosti toteutettuna se voi sitä ollakin. Luotin 100% valmentajani ammattitaitoon ja omaan kroppaani. Jos kroppani olisi alkanut tavalla tai toisella kipuilemaan, olisin pohtinut vakavasti dieetin lopettamista. Ensimmäisestä päivästä alkaen kannoin mukanani nälkää. Muita ongelmia ei dieetin aikana ollutkaan. Loppua kohden energiat alkaa olla hyvin rajalliset ja silloin onkin mietittävä mihin ne suuntaa. Isoin muutos minkä huomasin oli päiväkohtaiset energiatasot. Yhtenä päivänä olo oli vahva ja seuraava täysin heikko. Onneksi nämä olotilat on ohi meneviä, mutta niiltä ei voi välttyä. 

Omalla dieetillä minulla ei ollut yhtään tankkauspäivää. Aina kun joku muutos tehtiin niin se oli jotain ruokavaliosta pois. 
Ruokavaliosta tiputetaan pikkuhiljaa hiilarit ja rasvat pois, mutta ei proteiineja. Ero dieetin ja offin ruokavaliossa on se, että dieetillä ei voi sooloilla yhtään! Offilla se ei ole maailman loppu jos syöt ylimääräisen leivän tai karkin. Jos teet saman dieetillä, ammut itseäsi nilkkaan. Koko projektin ajan, ja muutenkin elämässä, itsellä on oltava vahva usko omaan tekemiseen. Jos itse et usko ,niin kuka uskoo? 


Kyse on arvostelulajista. Silloin myös kisalook kuuluu siihen eli bikinit, kampaus, meikki ja rusketus. Isona osana lajia on myös esiintyminen. Omasta mielestäni kisalavalle nousu on ehdottomasti lajin huippu hetkiä päästessäni näyttämään hikipisaroiden tuloksia. Kyseessä on kuitenkin esiintyminen ja pakollisten poseerauksien takana on sitä samaa harjoittelua kuin treenaamisessakin. 

En jännittänyt erityisemmin ensimmäistä lavalle nousua, mutta kun astelin lavalle minut valtasi jännityksen aalto. En voinut kun toivoa, että asentoni tulisi lihasmuistista. Näin onneksi kävikin, vaikka ihan tyylipuhdas esiintyminen se ei ollutkaan. En silti voinut kuin olla tyytyväinen! Seuraavissa kahdessa esiintymisessä pystyin olla jännittämättä ja esiintyminen sujuikin paremmin. 

Kilpailin ensin Jyväskylän karsinnoissa Beginner- sarjassa joka on tarkoitettu lajin ensikertalaisille. Sijoituin karsinnoissa sijalle 7 ja pääsin kilpailemaan seuraavana päivänä yleiseen sarjaan, jossa sijoituin sijalle 8. Yleisessä sarjassa oli 9 kilpailijaa ja sääntöjen mukaan vain 6 olisi saanut paikan SM-kisoihin, mutta taso oli kova ja tuomarit päättivät, että kaikki 9 kilpailijaa ovat ansainneet paikan SM-kisoihin. 

Lahden SM-kisoissa sijoituin 13 kilpailijan joukosta sijalle 10. Tietenkin olisin halunnut olla kuuden parhaan joukossa ja finaalissa, mutta näin meni ensimmäiset kisani. 

Laji on hyvin kokonaisvaltainen ja vaatii harrastajaltaan omistautumista, mutta elämässä on myös muutakin. Yhden offin ja dieetin läpikäymisen kokemuksella tiedän, että laji ei sovi kaikille. Vaaditaan päätös, hyvä valmennus ja oma elämä on oltava sellaisessa tilanteessa missä se voi joustaa, kun treenimäärät ja ruuat vievät sohvalla istumisaikaa lyhyeksi. Oma päätös on oltava kristallinkirkas,koska sitä tullaan etenkin dieetin aikana kyseenalaistamaan.  Vaikka aina ei ollut helppo lähteä klo viisi tunnin aamulenkille ennen aamupalaa, niin muistin päämääräni ja tavoitteeni sain jalkani liikkumaan eteenpäin. 

Lisää ajatuksiani voi lukea blogistani : https://moveandworkout.blogspot.fi/ ja Instagramissa: https://www.instagram.com/moveandworkout/

Mahtavia treenejä ja saa tulla nykäisemään hihasta jos herää kysymyksiä."


- Minna

___________________________________________________________________


 Jenni: 

"Huikea kisavuosi (tai oikeastaan syksy) huipentui syksyllä 2016 Lahdessa. Sijoituin SM nro:3 ja olen onnellinen. Lisäksi olin Jyväskylän karsinnoissa nro: 1 ja Ben Weider Cupissa nro: 4. Todella huikeaa!

Tästä on ilo jatkaa rautaisia treenejä Hanhivaarassa. Treenien parissa olenkin jo totutusti kisojen jälkeen. Nälkäni kasvaa lajia kohtaan koko ajan. 



Tuhannesti kiitoksia kaikille onnitteluista, kova työ todellakin palkitaan! Kovia treenejä kaikille."

T: Jenni


____________________________________________________________________


Hanhis-team onnittelee Minnaa ja Jenniä vielä kerran hienoista suorituksista ja toivottaa tsemppiä tulevaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)