keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Nuorten liikuntatottumuksista

Miltä näyttää nuorten ja lasten liikuntamäärät tänä päivänä? Paljonko sinä tai perheessäsi oleva nuori liikkuu? Voitko hyvin koulupäivien aikana ja jälkeen? 

Säännöllinen ja monipuolinen liikunta on terveen kasvun ja kehityksen edellytys. Fyysisen aktiivisuuden suositus kouluikäisille (7-18- vuotiaat) on 1-2 tuntia päivässä monipuolisesti ja omaan ikään sopivalla tavalla. Kyseinen ikähaitari on suuri, mutta aktiivisuuden määrää voidaan mitata esimerkiksi koulumatkojen hyötyliikunnalla, liikuntaharrastuksilla ja välituntiliikunnalla. Pidäthän siis huolta, että hengästyt päivittäin ja samalla kohennat kestävyyskuntoasi!


TÄSTÄ TÄRPPIÄ LIIKKUMISEEN :)

Tutkimustulokset osoittavat (Liikuntaneuvoston raportti v. 2014), että viidesosa suomalaisista 7-9- luokkalaisista lapsista ja nuorista liikkuu päivittäin suositusten mukaisesti. Raportin mukaan myös huolestuttavin piirre löytyy murrosiän kynnyksellä olevista nuorista, joilta fyysinen aktiivisuus vähenee tai loppuu kokonaan. Selvä huomio kiinnittyikin yhdeksäsluokkalaisiin nuoriin, joista vain 10% liikkui tarvittavan määrän liikuntasuositusten mukaisesti. Samassa ikäluokassa tapahtui myös eniten urheiluharrastuksen lopettamisia, esimerkiksi kyllästymisen tai vähäisen ajankäytön vuoksi.

Nykypäivänä nuorten kiinnostus liikuntaan on kuitenkin kasvussa. Erilaiset blogit, esikuvat urheilijoista tai urheiluseuroista nostavat päätään ja halutaan pitää itsestään huolta. Tietoa löytyy ehkä liiankin helposti internetin ihmeellisestä maailmasta ja halutaan kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin.

Ohjattu liikunta tarkoittaa ulkopuolisen ohjaajan tai ulkopuolisen valvonnan alla tapahtuvaa liikuntaa. Sitä toteutetaan pääasiallisesti erilaisissa urheiluseuroissa, liikuntakeskuksissa tai liikuntakerhoissa, joissa nuorten taidot karttuvat ohjauksen avulla. Tällä hetkellä alle puolet (43%) nuorista harrastaa liikunta urheiluseuroissa. Parhaimmillaan ohjattu liikunta aktivoi liikkumaan enemmänkin ja oma-aloitteisesti.

Hyvä olisi muistaa, että vaikka seuraliikunta on lisääntynyt, niin päinvastaisesti kokonaisliikuntamäärä on nuorilla vähentynyt. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi jalkapalloharjoituksiin nuori kulkee autokyydillä tai linja-autolla tai hyötyliikuntaa muista aktiviteeteista ei tule juurikaan. Ei siis riitä, että jalkapalloharjoituksissa käydään kolme kertaa viikossa 1,5 tunnin ajan; aktiivisuutta täytyy tulla muualtakin! :) Samaten olisi hyvä muistaa, että pelkkä ohjattuun liikuntaan osallistuminen saattaa vähentää ja rajoittaa nuoren luovuutta ja mielikuvitusta.

Suosittelen myös lisäämään päivään omaehtoista liikuntaa ohjatun liikunnan lisäksi. Omaehtoisella liikunnalla tarkoitetaan aktiviteettia, jota nuori tekee omasta halusta ja mielenkiinnosta, joko yksin tai kavereiden kera. Omaehtoinen liikunta ja urheilu onkin nuorille mieluisampaa kuin ohjatuissa liikunnoissa liikkuminen!

Liikunta ja siitä saatu hyvä olo pistää hymyilyttämään! Samanlaista fiilistä et saa mistään muualta :)

Seuraavassa siis ehdottomia vinkkejä juuri sinulle, nuori, joka ehkä pohdit omien liikuntatottumuksiesi parissa tai et ole löytänyt omaa tietäsi liikkunan parista;


- KOKEILE ROHKEASTI UUSIA LAJEJA! Näin se oma juttu löytyy helpoimmin ja koet onnistumisen tunteita. Helppoja ja hyviä lajeja ovat esimerkiksi kävely, juoksu, sulkapallo tai uinti.

- PÄÄTÄ MITÄ TEET JA KOKEILE KAKSI VIIKKOA! Ensimmäisesta kerrasta et vielä tiedä sopiiko laji sinulle. Kokeile lajia pari viikkoa ja liiku lajin parissa tuo aika säännöllisesti. Kropalla kestää pieni hetki tottua uuteen ja ihmeelliseen.

- KÄY VÄLITUNNILLA ULKONA! Käytä välitunnit myös hyödyksesi ja käy happihyppelyllä, kun siihen tulee mahdollisuus. Muutama kierros kävelyä koulunpihalla auttaa keskittymisessä ja väsymystilassa tuntien aikana.

- OTA KAVERI MUKAAN! Ei ole kivempaa kuin ottaa kaveri kainaloon ja lähteä lätkimään sulkapalloa tai kävelylenkille.

- KATSO TELEVISIOTA VALIKOIDUSTI! Salkkarit kerran päivässä on tosi jees, mutta ajankäyttö ennen sitä tai jälkeen kannattaa valita huolella.

-  PÄÄTÄ, ETTÄ KÄNNYKKÄ JA PADI SULKEUTUU KLO. 20 JÄLKEEN ILLALLA! Kaverit pysyvät tavoitettavissa vielä tämänkin jälkeen ja malttavat odottaa vastaustasi seuraavaan aamuun. Sinivalo saattaa häiritä myös unen laatuasi, joten luovu kännykästä ja internetistä ainakin tuntia ennen nukkumaan menoa.


Tänään siis lähtee! Ekana vaikka 20 minuuttia kävellen ja musaa fiilistellen, eikö? ;)


Liikunnallista kevättä toivottaa,

Jutta.


keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Vinkkejä hiihtoloman viettoon

Koko porukka pakataan autoon kohti lappia tai lentokone vie pitkälle etelän lämpöön. Viikon ajan pitäisi miettiä treenaaminen ja syömiset. Miten tehdä se oikein?




Numerolla yksi suosittelen olla ottamatta asiasta turhaa stressiä. Loma on aina loma ja sellaisena sen tuleekin pysyä. Tehkää porukalla kaikkea kivaa; hiihtäkää, laskekaa mäkeä, käykää kävelemässä ja ennen kaikkea; nauttikaa! Stressin kanssa lomailu on kaikkea muuta kuin kivaa. Stressin vaikutusta treenaamiseen ja syömiseen on tutkittu nykypäivänä paljon ja on todettu, että se voi kääntää esimerkiksi painonpudotusprojektin jopa päälaelleen; kroppa pitää kynsin ja hampain kiinni muun muassa rasvasta eikä suostu luovuttamaan sitä poispäin. Rentoudutaan siis!

Terveellisesti syöminen on mahdollista myös lomalla. Mieti ateriat niin, että kaupasta tarttuu mukaan paljon vihreitä kasviksia, vähärasvaista lihaa, kalaa, sekä pähkinöitä. Näin saat aterioiden kulmakivet jo kaupasta mukaan. Mitä sitten tulee ravintolassa ja erilaisissa buffeteissa syömiseen; kaikkea kohtuudella ilman santsikierroksia! Näin kroppasi ei koe valtavaa ähkyn tunnetta ja olet silti pitänyt hyvästä ruokavaliostasi kiinni. Ruuan suhteen tulisi aina muistaa, että se on myös nautintoaine ja sitä oikein käyttämällä homma rullaa.



Treenaamisen voi myös tehdä helpoksi viikon ajalle. Suunnittele lihaskuntoa varten viiden liikkeen patteristo ja tee liikkeet helposti esimerkiksi hotellihuoneessa tai ulkona ennen rinteeseen lähtöä! Viiden liikkeen pitäisi käsittää koko kroppa, joten suunnittele liikkeet seuraavasti;

1. Jalat+pakara (esim. kyykyt ja erilaiset jalkojen loitonnukset)
2. Rinta (esim. punnerrukset)
3. Koko kropan sykettä nostattava hyppyliike (esim. Burbee-hyppy)
4. Vatsat (esim. lankku, vatsarutistukset, erilaiset joustot)
5. Selkälihakset (esim. vatsamakuulta käsien ja jalkojen vuorottainen nosto)

Tee toistoja 15-20 ja kierroksia 1-4. Pidä kierrosten välissä 30 sekunnin tauko ja jatka uudelle kierrokselle!

Jos lomapaikaltasi löytyy kuntosali, voit hyvin tehdä kyseisen patteriston myös siellä tai noudattaa omaa saliohjelmaasi. Lomalla treenaaminen on ihan huippua, sillä silloinhan on aikaa tehdä kaikkea ajan kanssa. Nauti!

Hyvää hiihtolomaa kaikille! Muistetaan levätä, syödä ja treenata; kaikkea kohtuudella ;)


t. Jutta