maanantai 13. kesäkuuta 2016

Ruokailu ja sen peruspilarit

Hei,

ja kesäistä viikon alkua!


Juuri palailin kesäloman vietosta työmaalle. Kuluneen kahden viikon aikana ei päässä olekaan pyörinyt mikään muu kuin ruoka. Kuulostaako tutulta? Minun kohdallani se tarkoitti lomamuudiin pääsemistä myös ruokailun kohdalla. Se tarkoitti kaupan vihannesosastolla hetken enemmän viipymistä ja tutustumista uusiin makuihin ja tuotteisiin. Se myös toki tarkoitti jäätelöstä nauttimista lounaan jälkeen hyvällä omalla tunnolla. Käteen jäikin hyllyjen lomasta taas lehtikaali ja pinaatti, jotka tekevät kesän salaateista ja ruokailuista nauttimisen arvoisia! Rautaa, vitamiineja ja muita hyviä hivenaineita. Keho kiittää!

Olen viimeisen parin vuoden aikana oppinut vasta säännölliseen ruokarytmiin ja siihen mitä milloinkin oma kehoni tarvitsee. Vaikka säännöllisyys ja monipuolisuus näkyy lautasellani kyllä, huomaan myös syöväni viikosta toiseen samoja raaka-aineita ja tuotteita. Se kieltämättä välillä tuntuu tylsältä ja puuduttavalta, mutta positiivisten asioiden myötä ne ovat olleet tuotteet, joista tulee hyvä olo ja ne ovat toimineet omalla kohdallani. Loma-ajat ovatkin olleet erinomaisia aikoja hankkia lautaselle jotain uutta ja ravinnerikasta.

Täsmälleen kaksi vuotta sitten jäi säännöllisestä käytöstä pois gluteeni ja maito. Kyseinen tapa on sopinut keholleni todella hyvin. Lisäksi päivittäin lautaselle eksyy kurkkua, vihreää (huom! Kirkkaan vihreä ;) salaattia, erilaisia siemeniä, avocadoa, pähkinöitä, marjoja, kanaa ja lihaa. En myöskään välttele hyviä hiilihydraatteja ja suosikkejani ovatkin bataatti, peruna ja riisi. Näiden perusruokieni kanssa olen huomannut jaksavani treenata, painon kanssa ei ole ollut ongelmia, vireystilani pysyy koholla ja jaksan arjessa. Kun sitten arjessa huomaa pitävänsä peruskaavan kohdillaan, voi viikonloppuisin helposti herkutella eikä peruspilarit kaadu mihinkään!

Myös juoksuharrastukseni on vienyt minua uusille urille ruokailun suhteen. Aikaisemmin vähensin roimasti hiilihydraatteja niinä päivinä kun en esimerkiksi treenannut tai kun omaa painoa tuli mietittyä liikaa. Nyt on pitänyt taas sitävastoin lisätä lautaselle riisiä, perunaa ja pastaa. Olenkin ajatellut kyseiset tuotteet keholleni todella hyvänä polttoaineena. Jos en niitä söisi, ei keho "moottori" pysyisi käynnissä ja jalat eivät vain veisi eteenpäin. Puntarin voisin melkeinpä piilottaa jo syvälle kaapin pohjalle, sitä en tarvitse lainkaan. Tämä ei aina olekaan niin sanottua rakettitiedettä, vaikka sitä mitenkä päin laskisi ja miettisi kaloreita, kulutuksia ja muita ;)


Aamupuuron joukkoon kesän koko värikartta!

Jos omasta ruokavaliostaan pitää jotain moitittavaa sanoa, on se helposti välipalojen uusi kehittäminen ja rutiineista pois pääseminen. Välillä tuntuu, että uusia makuja ja tuotteita ei millään keksi ja kaupasta on helppo ottaa soijajogurttia, hedelmiä ja marjoja mukaan. Hyviä nekin toki, mutta jotain muutakin olisi kivaa laittaa kehityksen alle.

Nykyiseen ja nyt juuri pinnalla olevaan ruokavaliokeskusteluun kantaa ottaen siitä voiko gluteenia syödä, millaisia ovat maitotutotteet, hiilihydraatit ovat keholle myrkkyä ja niin edelleen sanon vain sen mitä yleensäkin; jos tuote sopii sinulle, ei aiheuta ongelmia ja koet pärjääväsi ilman tuotteita, niin antaa mennä! Kyseisen asian professoreiden mielipiteistä ja erilaisten ravitsemusasiantuntijoiden vinkeistä ei pidä tehdä itselleen raamattua. Itse sinä vain tiedät mikä sopii sinulle, mutta kannattaa pitää mielessä että toiselle se ei välttämättä sovikaan. Meistä tulee välillä sokeita sille mikä on kehollemme hyväksi; se voi ollakin täysin myös päinvastoin!

Uskon vahvasti siihen, että juuri se mitä syön, saa minut voimaan äärimmäisen hyvin. Sen kun pitäisi mielessään aina niin uskallan väittää, että erilaisia sydän- ja verisuonitauteja diagnosoitaisiin hirveän paljon vähemmän, sokeri- ja kolesteroliarvot pysyisivät kurissa ja ihmiset olisivat huomattavasti terveempiä.


Kaikkea tarpeeksi ja kohtuudella, sillä pärjää :)

Kesäisin terkuin,

Jutta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi asialliseen tyyliin :)